четвер, 4 травня 2023 р.

Пам`ятка "Обережно гриби!"

 Пам`ятка "Обережно гриби!"







Основні причини отруєнь:

- вживання отруйних грибів;

- неправильне приготування умовно їстівних грибів;

- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і

підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння:

нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску,

судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної

недостатності

Щоб запобігти отруєння грибами, необхідно дотримуватися наступних правил:

1. Не збирайте гриби:

- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках,

в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба",

оточене оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

- "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба

білого кольору.

2. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не

завжди відповідають дійсності.

3. Не куштуйте сирі гриби на смак.

4. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.

Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у

маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

5. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна

отрута.

6. При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби

можна варити або смажити.

7. Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.

8. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

9. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку

не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе

отруєння.

10. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних

речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

11. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені

консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.

12. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

ДОТРИМАННЯ ЦИХ ПРОСТИХ ПРАВИЛ МОЖЕ ЗБЕРЕГТИ ВАШЕ ЗДОРОВ'Я І

НАВІТЬ ЖИТТЯ !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Толерантність